7 | Fuseekogel verwijderen

Tijdens het verwijderen van de fusee (spindel) heb ik de bovenste draagarm zonder problemen uit de fusee gelicht. De fuseekogel van de onderste draagarm zit echter muurvast. Ik heb al van alles geprobeerd, maar ik heb niet de juiste poelie- of kogeltrekker en ik wil het zaakje wel graag heel houden.Onderste_fuseekogel

Soms helpt het om met een hamer rondom de fuseekogel op de fusee te slaan. De fuseekogel “schrikt” hierdoor waardoor deze los kan schieten. Dit is echter niet de meest sjieke manier. Het is echter heel handig op te lossen door een stuk draadeind van voldoende dikte te nemen met een aantal moeren en een grote dikke ring.

Steek het draadeind door het bovenste gat van de fusee. Doe een dikke ring met een voldoende grote, maar niet te grote buitendiameter om het draadeind. Draai er vervolgens een moer op en daarna nog één. De eerste en bovenste moer is bedoeld om druk uit te oefenen (op de onderste fuseekogel). De onderste moer draai je slechts half op het uiteinde van het draadeind en dient ervoor om het draadeind en de fuseekogel te centreren. Pak een steeksleutel of baco en draai de bovenste moer omhoog tegen de fusee aan. Op een gegeven moment zit het draadeind opgespannen tussen de fusee en de onderste fuseekogel. Nu draai je de bovenste moer voorzichtig verder omhoog. Doe dit net zo lang totdat de fuseekogel uit de draagarm schiet. Let op dat fusee en fuseekogel niet beschadigd raken, zeker wanneer je alle onderdelen opnieuw wilt gebruiken om bijvoorbeeld alleen de fuseekogelhoes wilt vervangen.

Bij montage van de fuseekogels kun je deze het best zonder smeermiddel (olie) in de draagarm plaatsen. De fuseekogel draait dan niet meer mee. Dit vergemakkelijkt het aandraaien van de (zelfborgende) moer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.