6 | Geen vermogen in z’n 4

Fuel_tap_6mmMijn Ovaalkever met originele 30 pk motor heeft geen vermogen in de vierde versnelling. Wat kan daarvan de oorzaak zijn?

Toen onze 54-er Ovaal dit probleem had, las ik op internetfora dat er meerdere (Ovaal) kevers last van hebben. Zodra er in de 4e versnelling harder gereden wordt dan circa 90-100 km/u, houdt de motor in en valt de snelheid terug naar 60 à 70 km/h. Dit probleem doet zich niet of nauwelijks voor in de andere versnellingen. Er zijn veel mogelijke oorzaken te bedenken voor dit probleem:

  1. Ontstekingsproblemen: contactpunten, foutief ontstekingstijdstip of defecte vacuüm- of centrifugaalvervroeging, defecte bobine
  2. Carburatieproblemen: bevriezing (inlaatspruitstuk), verstopping
  3. Brandstoftoevoer: lekkend membraan benzinepompje, leiding verstopt, filter of zeefje verstopt of versleten, benzinekraan defect
  4. Koppelingsproblemen: versleten koppelingsplaat of slippende koppeling

Echt een trial en error probleem dus. We hebben van alles geprobeerd. Beginnend met het schoonmaken van de carburateur en de sproeiers, tot het controleren en afstellen van het ontstekingstijdstip en de vacuüm- en centrifugaalvervroeging, et cetera. Op Budel een gebruikte bouwjaarcorrecte 🙂 stroomverdeler gekocht en gemonteerd ter vervanging van de jongere en niet originele ontsteking. Het probleem bleef echter bestaan. Nooit gedacht dat het probleem uiteindelijk lag in verstopte en versleten zeefjes van de benzinekraan! De kraan zat nagenoeg volledig verstopt terwijl ik de brandstoftank en de -kraan twee jaar eerder volledig gereinigd had! Nieuwe benzinekraan gescoord op Ebay en het probleem was opgelost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.