3 | Velgen polijsten

Fuchs_raHoe kan ik zelf mijn lichtmetalen (aluminium) velgen polijsten?

De Fuchs velgen onder de voormalige 1973-er kever van Brothers in Beetles & Ghia’s zijn eigenhandig gepolijst. Het kost weliswaar veel tijd en het is monnikenwerk, maar het is goed mogelijk om ze zelf te polijsten. Zelf zijn we als volgt te werk gegaan:

1) Verwijder de (poeder) laklaag en de anodiseerlaag met schuurtolletjes(korrel 60/80) op een boormachine of slijptol. Draag goede bescherming van ogen en mond/neus (een ‘gasmasker’ is echt nodig!). Op moeilijk bereikbare plaatsen kun je ook gebruik maken van een Dremel of een staalborsteltolletje. Dit laatste levert echter minder glad werk op waardoor extra nabewerking (lees schuren) nodig is! Zorg ervoor dat de te polijsten delen volledig kaal zijn!

2) Als er nog grote oneffenheden aanwezig zijn, zoals putjes en grote krassen, schuur deze dan volledig weg met schuurtolletjes of schuurpapier (korrel < 150) . M.n. putjes blijft je altijd zien!

3) Nu begint het echte monnikenwerk, handmatig schuren. Doe je dit niet goed, dan blijf je het altijd zien. Gebruik waterproof schuurpapier met achtereenvolgens de korrels: 240, 400, 600, 800, 1.000 en 1.200. Als je korrel 2.000 kunt krijgen, gebruik dit dan ook. Je zult zien dat de velg dan al iets begint te glimmen.

4) Het polijsten. Vaak wordt geadviseerd om eerst met grove polijstpasta en daarna met fijne pasta te polijsten. Wij hebben echter geen verschil gezien t.o.v. direct polijsten met fijne pasta. Polijstpasta is te koop bij de bouwmarkt of doe-het-zelf zaak. Gebruik voor het polijsten lappenschijven op de boormachine en viltschijfjes op de Dremel. Viltschijven op de boormachine voldoen niet zo goed. Als je toch met grove en fijne pasta werkt, gebruik dan ook verschillende lappenschijven. De schijven worden erg vuil en donker. Dit hindert in principe niet. Eventueel reinigen gaat prima door ze (linksdraaiend) langs een ijzerzaagje te laten draaien. Plak de boorkop af!! Als deze de velg raakt, kun je opnieuw beginnen met schuren en polijsten!

5) Het onderhoud. Ons is aangeraden om ‘Belgom’ te gebruiken. Dit koop je bij de betere automaterialen handel. We hebben de velgen er enkele keren mee gepoetst en het geeft inderdaad een mooie glans. Wij hebben de velgen na polijsten dus niet behandeld met een afwerklaag zoals blanke lak. Bij een beschadiging corrodeert de velg namelijk onder de afwerklaag, en daar kom je dus niet bij tenzij je een geheel nieuwe laag aanbrengt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.